top of page
Išči

Pogoste napake pri izdelavi sveč in kako jih odpraviti

Updated: Mar 1

Izdelava sveč iz sojinega voska je kreativna in prijetna dejavnost, vendar lahko hitro naletimo na težave, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka. V tem članku bomo predstavili najpogostejše napake pri izdelavi sojinih sveč in načine, kako jih učinkovito odpraviti.


Pogoste napake pri izdelavi sveč in kako jih odpraviti

1. Frosting - kristalizacija površja sveče

Frosting je naravna lastnost sojinega voska, ki nastane zaradi kristalizacije voska na površini. Naravni voski se prej ko slej kristalizirajo, tako, da odpravljanje te težave ni dolgoročna rešitev. Kristalizacija je naraven pojav, ki se bo s časoma vedno pojavil če uporabljamo naravne sestavine brez dodanih aditivov. Kristalizacija ne vpliva na kvaliteto in gorenje sveče.


Kako ga odpraviti v času izdelave sveče?

  • Vlivanje voska pri nižji temperaturi (odvisno od tipa voska)

  • Po vlivanju sveče ohlajajte počasi in pri stabilni sobni temperaturi, (priporočamo sobno temperaturo 25stopinj)

  • Naredite mešanice voskov, kot je npr. mešanica sojinega in kokosovega voska, ki zmanjša pojav frosting efekta.


    Pristopi za preprečitev kristalizacije so vedno odvisni od lastnosti voska s katerim delamo. Primerno temperaturo in način se nauči z izkušenj in poznavanjem materialov, ki jih uporabljamo. Na žalost hitrega in zanesljivega recepta ni, proizvajanje sveč zahteva veliko časa, testiranja in potrpljenja.


2. Vosek se ne oprime sten kozarca

Po strjevanju sveče lahko na stenah kozarca ostanejo prazni prostori, kar vpliva na estetiko.

Kako to preprečiti?

  • Pred vlivanjem kozarce segrejte v pečici, ne prekoračite temperature za vlivanje voska.

  • Počasi ohlajajte sveče v prostoru brez prepiha.

  • Poskusite s ponovnim segrevanjem sveče s pištolo za vroč zrak ali fenom za lase.


3. Tunelski učinek (nepravilna uporaba sveče)

Sveča izgori le na sredini, ob straneh pa ostane neporabljen vosek.

Kako ga preprečiti?

  • Preventovno: pri prvem prižigu pustite, da se celotna površina voska stopi do roba kozarca.

  • Uporabite primerno velik stenj glede na premer sveče.

  • Če ste svečo ugasnili prekmalu in se je ustvaril tunel, lahko svečo ovijete v alu folijo in tako poskrbite, da sveča ob ponovnem prižigu ujame več toplote in se hitreje enakomerno stopi.


4. Razpoke na površini sveče

Površina sveče ni gladka, ampak vsebuje razpoke, kar lahko vpliva na izgled in gorenje.

Kako jih preprečiti?

  • Vosek vlivajte pri pravilni temperaturi (sledite navodilom proizvajalca voska).

  • Sveče ohlajajte enakomerno, brez nenadnih sprememb temperature, v toplem prostoru!

  • Če se razpoke pojavijo, jih lahko naknadno odstranite s segrevanjem površine sveče z pištolo za vroč zrak, pri tem pazite, da voska ne segrejete preveč saj bo postal grudast.


5. Slaba intenzivnost vonja (cold in hot throw)

Vonj sveče ni dovolj intenziven, kljub uporabi najvišje dovoljene procentne vrednosti olja.

Kako izboljšati vonj?

  • Uporabite dišavna olja, optimizirana za sojin vosek oz. sveče (priporočeno 6–10 %).

  • Dodajte dišavo pri ustrezni temperaturi (glede na navodila proizvajalca), mešajte vsaj 2min, pred vlivanjem voska v kozarec.

  • Pustite sveče stati vsaj en teden pred prižigom, da se vonj razvije. Daljši čas utrjevanja poda boljše rezultate.

  • Plamenišče dišave (Flashpoint) temperatura pri kateri dišava postane vnetljiva nam lahko pomaga, da najdemo dišave, ki so primerne za uporabo v vosku, ki ga uporabljamo.



made by you candle making set

Izdelava sveč je zahteven proces, ki zahteva veliko časa, testiranja in potrpljenja. Vsaka sestavina, temperatura in način izdelave vplivajo na končni izdelek. S pravilno tehniko in vztrajnostjo boste sčasoma ustvarili popolne sveče, ki bodo zagotavljale prijetno vzdušje in dolgotrajno gorenje.

Comments


bottom of page